Frónesis - 57

Fronesis-57

Sumari

El present número de Frònesis presenta una selecció d’articles distribuits en les seccions habituals. En primer lloc 'Lletres i pensament' compta amb tres interessants articles: a propòsit de l’estrena als cinemes ara fa uns mesos de la segona entrega de la saga Avatar, en Joan Canales ofereix una reflexió relacionada amb l’argument dels dos films i la cita “L’home és un llop per a l’home”, del filòsof Thomas Hobbes, per una banda, i amb el “Mite del bon salvatge” de l’il·lustrat Jean-Jacques Rousseau, per l’altra. Completen la secció una recensió de les Enneades, del neoplatónic Plotí, i un repàs a la presència de la comunitat jueva medieval a la Península ibèrica i les Balears.

La secció 'Art i ciències socials' ens proposa un repàs a la visió renaixentista de la història d’en Giambattista Vico, acompanyada de estudi de les relacions filosofia-cinema en relació al film Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, dedicat a la figura de Don Miguel de Unamuno. A ‘Ciencies, ecologia i tecnologia’ hi trobareu la suggerent visió de la realitat de l’univers concebuda per Albert Einstein: “Deu no juga als daus”.

Per acabar, l’apartat ‘Biografies i entrevistes’ aposta per oferir un esboç de la vida i l’obra de l’escriptor Marcel Proust, i es completa amb l’entrevista que la Lia Pasarín va fer a la psicòloga Marta Folguera en el context del seu treball de recerca. A la portada, la imatge reconstruida digitalment d’un Quantum, la quantitat discreta més petita d’energia que pot ser assimilada, propagada o emesa per la matèria que ens envolta i que forma part del nostre cos. Què tingueu una bona lectura estiuenca!

Número

57

Data de publicació

Maig 2023

Revista PDF