Frónesis - 43

Frónesis - 43

Sumari

A l’hora de comentar els continguts del número d’octubre de Frónesis, avui comencem pel final: l’Agenda. I és que des del 24 d’octubre del 2018 i fins el 31 de març del 2019 podrem gaudir de l’exposició «Stanley Kubrick» al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). «Stanley Kubrick» és una exposició organitzada per persones i entitats com el Deutsches Filmmuseum, Frankfurt am Main, Christiane Kubrick, Jan Harlan i l’Stanley Kubrick Archive de la University of the Arts London, amb la col·laboració de Warner Bros Entertainment Inc., Sony-Columbia Pictures Industries Inc., Metro Goldwyn Mayer Studios Inc., Universal Studios Inc., i SK Film Archives LLC. Adaptada a l’espai barceloní pel crític de cinema i escriptor Jordi Costa, es tracta d’una exposició única sobre el gran fotògraf i cineasta nordamericà, comissariada originalment per Hans-Peter Reichmann i Tim Heptner, del Deutsches Filmmusuem de Frankfurt, i que compta amb peces icòniques, vestuari i utillatge original de les pel·lícules més importants de Kubrick, com la disfressa d’home-simi de 2001: una odissea de l’espai; els vestits de les germanes bessones i la destral de Jack Torrance, de The Shining; el casc amb el lema «Born to Kill», de Full Metal Jacket (1986) o les màscares d’Eyes Wide Shut, la darrera pel·lícula de Stanley Kubrick.

A la secció 'Lletres i pensament' hi trobem els articles El arte de ser feliz, dedicat al pensament d’Arthur Schopenhauer; El último mohicano, una ressenya de la immortal novel·la de Fenimore Cooper; i per últim, com a novetat, una mostra de tres relats dels que concursaran en l’apartat de professores i professors al ‘Premi Sant Jordi – CES Joan Maragall’ en els propers Jocs Florals del 2019. ‘Art i ciències socials’ presenta dos interessants articles sobre pintura: Dau-al-set, parla de la revista i el moviment artístic a qui va donar nom; i Los orígenes del pop-art en España ofereix un repàs a alguns dels artistes més representatius d’aquest corrent. Completa la secció una ressenya de l’oscaritzada pel·lícula Tres anuncios en las afueras.

La secció ‘Ciències, salut i ecologia’ compta amb un treball sobre Freud i la força de l’inconscient; un altre suggerent article titulat L’expansió de la psicologia; i per cloure l’apartat, una referència al català medieval Arnau de Vilanova i la ciència mèdica que tan sàviament va desenvolupar. ‘Biografies i entrevistes’ present les respostes del dr. Julio Martínez Román a un qüestionari sobre malalties endocrines i el mal d’Addison. Tanquen aquest número de Frónesis sendes biografies del mag El Gran Houdini i del cineasta madrileny Javier Fesser, el director de Campeones, la simpàtica pel·lícula sobre un grup de joves amb disminució psíquica que formen un equip de bàsquet i que representarà a Espanya en la cerimònia dels Premis Oscar de 2019. I precisament fins el 2019 ens acomiadem, doncs el proper número de Frónesis serà amb vosaltres el proper mes de febrer. Fins llavors!

Número

43

Data de publicació

Octubre 2018

Revista PDF