Frónesis - 42

Frónesis - 42

Sumari

Obrim el número de juny de 2018 de la revista Frónesis amb la secció 'Lletres i pensament', que ha preparat tres articles de gran interès per als lectors i lectores. El primer és un assaig de la professora Núria Solé sobre el sentit de l’aventura a propòsit de “Tristany i Isolda” i els “Lais” de Maria de França, amb el complement d’una suggerent reflexió sobre la “Elegía” d’Antonio Machado. En el segon article, la redacció de Frónesis s’ha fet ressò dels apunts que Xavier Aranda ha recopilat sobre un curs dedicat a les “Estratègies de Comunicació Efectiva”. Tanca la secció una ressenya sobre el pensament del filòsof renaixentista Giordano Bruno, cremat a la foguera el 17 de febrer de l’any 1600.

La secció ‘Art i ciències socials’ arrenca amb una reflexió sobre la democràcia actual, en la que Antonio Alonso Guerrero estableix un paral·lelisme entre els nostres temps i l‘època en què va néixer el pensament democràtic: l’antiga Atenes. El segon article és una col·laboració d’en Marcel Vladimir Ferrer —que a més ha participat activament en la coordinació d’aquest número de Frónesis— dedicada a la reconstrucció de la Catedral de Sr. Paul, després de l’incendi de Londres de l’any 1666. Clou la secció una referència a la narrativa audiovisual d’Alfred Hitchcock redactada per José Ángel Guzmán. La secció de la revista dedicada a les ciències pures compta amb dos articles de Juli Álvarez Gascón dedicats a la Història de la Ciència, concretament a les matemàtiques i la mecànica dels segles XVII i XVIII. La secció es completa amb el record d’una de les primeres dones científiques, Hipàtia d’Alexandria, a qui el realitzador Alejandro Amenábar va dedicar el film “Agora”.

Finalment, la secció ‘Biografies i entrevistes’ compte amb dos retrats de cineastes de culte, a càrrec de Jordi Puigdomènech: John Ford i Michael Curtiz, autors de pel·lícules mítiques com “Centaures del desert” o “Casablanca”. L’entrevista d’aquest número d’estiu de Frónesis presenta un especial interès: Andrea Cosentino proposa un qüestionari per al seu treball de recerca al dr. Joaquín Durán García-Sarrate sobre el món de l’inconscient i el significat dels somnis. Tanquen aquest número de Frónesis les habituals propostes culturals recomanades per la nostra ‘Agenda’. Bon estiu!

Número

42

Data de publicació

Juny 2018

Revista PDF