Frónesis - 36

Frónesis - 36

Sumari

En el primer número del curs 2015-2016 la revista Frónesis li dedica una atenció especial al problema dels refugiats, una realitat que ara mateix ens colpeja des de regions llunyanes com ara Síria o l'Afganistan, però que fa menys d'un segle ens afectava de molt més a prop, a causa del drama provocat a casa nostra per la Guerra Civil. La Marta Muñoz Mora, exalumna del CES Joan Maragall, que actualment està cursant el darrer any del Grau d'Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra, s'ha encarregat de coordinar aquest número, a més de redactar un article i de programar diverses activitats relacionades amb el tema.

La secció 'Lletres i pensament' tracta dues efemèrides importants en el món literari: el IV Centenari de la publicació de la segona part del Quijote de Miguel de Cervantes i el V Centenari del naixement de Teresa de Ávila, més coneguda com Santa Teresa de Jesús. Completa la secció un article del desaparegut escriptor Eduard Arumí sobre el poeta català universal, Jacint Verdaguer. L'apartat 'Art i ciències socials' és l'espai on podreu trobar dos articles sobre el problema dels refugiats, un a càrrec de la Marta Muñoz Mora i l'altre d'en Gerard Rojas. La secció conclou amb una referència històrica a les particularitats del sistema feudal a l’Edat Mitjana.

'Ciències, salut i ecologia' compte amb un article de la psicòloga Maite Juánez Simarro que ens parla de la relació entre l'autoconsciència humana i el 'Cogito', tal i com el formulà el filòsof francès René Descartes, autor del popular 'Penso, doncs sóc'. Dos textos més, de la Marta Muñoz Mora, un de caire científic-literari titulat Alícia en el país de les matemàtiques, i l’altre sobre L’estructura de la atmosfera, completen la secció. En l'apartat 'Biografies i entrevistes' hi trobem una entrevista de la Belén Sánchez, la Raquel Villanueva i l'Andrea Vaquero sobre el tema del disseny d'animació en 3-D. Una biografia del filòsof medieval Abelardo, etern enamorat de la seva estimada Eloisa, i una altra del pensador hebreu nascut a Màlaga Ibn Gabirol venen a tancar l’apartat. Per a concloure, a l'habitual 'Agenda', hi podreu trobar diverses activitats culturals d'interès. Bona lectura!

Número

36

Data de publicació

Juny 2015

Revista PDF